, AMINOKWASY I BIAŁKA (1), Rok I, Chemia organiczna, skrypt 

AMINOKWASY I BIAŁKA (1)

AMINOKWASY I BIAŁKA (1), Rok I, Chemia organiczna, skrypt
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
AMINOKWASY I BIAŁKA
Aminokwasy są związkami organicznymi, które posiadają w cząsteczce grupę karboksylową i
grupę aminową.
W zaleŜności od miejsca połoŜenia grupy aminowej, wyróŜnia się α, β, γ (itd.) aminokwasy.
Aminokwasy moŜna podzielić takŜe w zaleŜności od budowy łańcucha bocznego. WyróŜnia
się:
a) aminokwasy, których łańcuch boczny stanowi wodór lub grupa alkilowa:
glicyna (Gly, G), alanina (Ala, A), walina (Val, V), leucyna (Leu, L), izoleucyna (Ile, I);
b) aminokwasy zawierające w łańcuchu bocznym grupę hydroskylową:
seryna (Ser, S), treonina (Thr, T);
c) aminokwasy zawierające w łańcuchu bocznym siarkę:
cysteina (Cys, C), metionina (Met, M);
d) aminokwas, w którym grupa aminowa jest częścią pierścienia i jest drugorzędowa:
prolina (Pro, P);
e) aminokwasy zawierające w pierścieniu ugrupowanie aromatyczne:
fenyloalanina (Phe, F), tyrozyna (Tyr, T), tryptofan (Trp, W);
f) aminokwasy kwaśne, zawierające jedną grupę aminową i dwie karboksylowe:
kwas asparaginowy (Asp, D), asparagina (Asn, N), kwas glutaminowy (Glu, E), glutamina
(Gln, Q);
g) aminokwasy zasadowe, zawierające jedną grupę karboksylową i grupy zasadowe:
lizyna (Lys, K), arginina (Arg, R), histydyna (His, H).
Charakterystycznymi cechami aminokwasów są: bardzo wysokie temperatury topnienia,
bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie i brak rozpuszczalności w niepolarnych
rozpuszczalnikach organicznych. Jest to spowodowane szczególnymi właściwościami
chemicznymi wynikającymi z faktu, iŜ aminokwasy są związkami amfoterycznymi, co
oznacza, Ŝe mogą reagować zarówno z kwasami jak i zasadami (a zarazem posiadają w swojej
strukturze zarówno ugrupowanie kwasowe jak i zasadowe). Najbardziej stabilną formą
aminokwasu jest sól wewnętrzna (tzw. jon obojnaczy). Natomiast w roztworze, w zaleŜności
od pHzmienia się forma, w jakiej występują. pH, w którym wypadkowy ładunek aminokwasu
jest równy zero nosi nazwę punktu izoelektrycznego (pI). W pI rozpuszczalność
aminokwasów w wodzie jest najmniejsza.
1
 Dzięki tym właściwościom moŜliwe jest wykorzystanie szeregu metod analitycznych w
analizie
aminokwasów,
naleŜą
do
nich
np.
elektroforeza,
elektroforeza
kapilarna,
chromatografia jonowymienna.
W określonych warunkach pomiędzy grupą aminową jednego aminokwasu i grupą
karboksylową innego aminokwasu moŜe powstać wiązanie peptydowe. Aminokwasy tworzą
w taki sposób łańcuchy, które w zaleŜności od długości (od ilości budujących aminokwasów)
nazywa się peptydami, polipeptydami (łańcuchy krótsze) lub białkami (łańcuchy dłuŜsze).
wiązanie peptydowe
dwa α-aminokwasy
dipeptyd
Ponad 700 róŜnych aminokwasów wstępuje naturalnie w przyrodzie, jednak tylko 20 z nich
buduje białka charakterystyczne dla Ŝywych organizmów. Wszystkie aminokwasy tworzące
białka naleŜą do szeregu α oraz posiadają konfigurację L (wyjątek stanowi glicyna, która nie
posiada centrum asymetrycznego). KaŜdy z nich oprócz nazwy zwyczajowej posiada
trzyliterowy skrót, który stosuje się podczas pisania struktury peptydów, a takŜe skrót
jednoliterowy stosowany podczas zapisywania sekwencji aminokwasów w białkach.
Identyfikacja aminokwasów moŜliwa jest zarówno dzięki charakterystycznym reakcjom grup
aminowej i karboksylowej, występujących we wszystkich aminokwasach, ale równieŜ
reakcjom specyficznym dla poszczególnych grup funkcyjnych występujących w łańcuchu
bocznym.
2
ĆWICZENIA LABORATOTYJNE
W otrzymanych probówkach znajdują się próbki badanych związków.Na podstawie
wykonanych prób analitycznych naleŜy stwierdzić, w której probówce znajduje się
odpowiednia substancja.
Rodzaj
Reakcje charakterystyczne
Wynik próby
substancji
Stapianie z sodem i próba Lassaigne’a
Potwierdzenie obecności azotu
Reakcja ninhydrynowa
α-Aminokwas
Reakcja z solami miedzi
Reakcja deaminacji i dekarboksylacji
Reakcja pozytywna
Aminokwas z
ugrupowaniem
aromatycznym
Stapianie z sodem i próba Lassaigne’a
Potwierdzenie obecności azotu
Reakcja ksantoproteinowa
Reakcja pozytywna
Aminokwas
zawierający
siarkę
(grupa
-SH lub -CH
2
-
S-CH
3
)
Stapianie z sodem i wykrywanie siarki
Potwierdzenie obecności siarki
Reakcja pozytywna, jeśli
występuje grupa –SH, negatywna,
gdy siarka występuje w postaci
-CH
2
-S-CH
3
Wykrywanie grup tiolowych
Reakcja ninhydrynowa
Reakcja pozytywna
Reakcja pozytywna jeśli w skład
białka wchodzą aminokwasy
aromatyczne
Reakcja ksantoproteinowa
Białko
Reakcja biuretowa
Reakcje strąceniowe
Denaturacja
Reakcja pozytywna
REAKCJA NINHYDRYNOWA
Aminokwasy oraz białka dają barwną reakcję z etanolowym roztworem ninhydryny. Reakcja
ta nie jest specyficzna wyłącznie dla aminokwasów. Amoniak oraz część związków
zawierających I-rzędową grupę aminową dają z ninhydryną charakterystyczne zabarwienie.
Aminokwasy, peptydy i białka powodują, iŜ powstaje zabarwienie niebieskie, fioletowe,
czerwono-fioletowe lub czerwone.
Wykonanie oznaczenia:
Ok. 50 mg aminokwasu naleŜy rozpuścić w ok. 0,5 ml 0,2% etanolowego roztworu
ninhydryny. Zabarwienie powstaje natychmiast lub dopiero w następstwie ogrzania
mieszaniny do wrzenia.
3
 REAKCJA DEAMINACJI I DEKARBOKSYLACJI
α-Aminokwasy ulegają deaminacji i dekarboksylacji pod wpływem czynników utleniających
(podbromianu lub podchlorynu sodu). Końcowymi produktami reakcji są: amoniak oraz
aldehyd uboŜszy o jeden atom węgla niŜ wyjściowy aminokwas. Aldehyd powstaje przez
dekarboksylację tworzącego się pośrednio α-ketokwasu.
O
O
H
2
N
O
+
+
NaClO
C
C
+
NaCl
NH
3
CH C
R
OH
R
OH
O
+
CO
2
R
C
H
Utworzony aldehyd moŜna wykryć np. w reakcji z odczynnikiem Schiffa.
Wykonanie oznaczenia:
Około 50 mg substancji miesza się z ok. 0,5 ml nasyconego roztworu podchlorynu sodu,
probówkę moŜna łagodnie ogrzać. Następnie dodaje się kilka kropli odczynnika Schiffa
(roztwór fuksyny w kwasie siarkowym (IV)). O obecności aminokwasu świadczy róŜowa lub
czerwona barwa.
REAKCJA Z SOLAMI MIEDZI
Alifatyczne α-aminokwasy oraz aminokwasy aromatyczne z grupą –NH
2
w bocznym
łańcuchu dają barwne kompleksy z jonami metali, np. w reakcji z siarczanem miedzi (II)
tworzą kompleksy o zabarwieniu ciemnoniebieskim:
O
CO
R-CH-NH
2
Cu
CO-O
H
2
N-CH-R
Wykonanie oznaczenia:
Do wodnego roztworu aminokwasu naleŜy dodać kroplami roztwór CuSO
4
. Probówkę moŜna
łagodnie
ogrzać.
Roztwór
przyjmuje
ciemnoniebieskie
zabarwienie.
Aby
właściwie
zinterpretować wynik naleŜy równolegle wykonać ślepą próbę.
WYKRYWANIE SIARKI
Stwierdzenie obecności jonów siarczkowych (S
2-
) w przesączu uzyskanym po stopieniu
związku z sodem, jest pośrednim dowodem na obecność siarki w badanym związku. PoniŜej
podano
dwie
metody
identyfikacji
jonów
siarczkowych
(reakcja
z
pentacyjanonitrozyloŜelazianem (III) sodu, reakcja z HCl).
4
1. Reakcja z pentacyjanonitrozyloŜelazianem (III) sodu (tzw. nitroprusydkiem sodu)
Wykonanie oznaczenia:
Do probówki zawierającej ok. 1 ml przesączu otrzymanego po stopieniu analizowanej
substancji z sodem dodaje się 2-3 krople świeŜo sporządzonego 1% roztworu nitroprusydku
sodu. W przypadku obecności jonów S
2-
powstaje rozpuszczalne w wodzie połączenie
kompleksowe o intensywnie fioletowo-czerwonym zabarwieniu.
Na
2
S + Na
2
[Fe(CN)
5
NO] → Na
4
[Fe(CN)
5
NOS]
Próba ta jest bardzo czuła i pozwala wykryć śladowe ilości jonów siarczkowych.
2. Reakcja z HCl
Wykonanie oznaczenia:
Do probówki zawierającej ok. 1 ml przesączu otrzymanego po stopieniu analizowanej
substancji z sodem dodaje się kroplami 10% HCl do uzyskania pH w granicach 1-3 (wobec
papierka wskaźnikowego). Przy duŜym stęŜeniu jonów S
2-
wyczuwalny jest nieprzyjemny
zapach siarkowodoru.
Na
2
S + 2HCl → 2NaCl + H
2
S↑
WYKRYWANIE GRUP TIOLOWYCH
Grupy tiolowe –SH tworzą z pentacyjanonitrozyloŜelazianem (III) sodu (nitroprusydkiem
sodu)w środowisku zasadowym związek kompleksowy o zabarwieniu czerwono-fioletowym,
według przedstawionej reakcji:
[Fe
3
(CN)
5
NO]
2-
+ NH
3
+ R-SH → [Fe
2
(CN)
5
NOS-R]
3-
+ NH
4
+
Wykonanie oznaczenia:
Do wodnego roztworu badanej substancjidodaje się 5 kropli 10% amoniaku, po czym wkrapla
się świeŜo sporządzony 1-2% roztwór nitroprusydku sodu – powstaje zabarwienie czerwone
lub czerwono-fioletowe.
REAKCJA KSNATOROTEINOWA
Aminokwasy aromatyczne jak i białka zwierające w swoim składzie aminokwasy
aromatyczne reagują ze stęŜonym kwasem azotowym (V) tworząc nitrowe pochodne tych
aminokwasów o charakterystycznym Ŝółtym zabarwieniu. W środowisku zasadowym
pochodne odszczepiają barwne aniony nitrofenolanowe.
5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • dodatni.htw.pl