, Amylaza, Biomed, Biochemia 

Amylaza

Amylaza, Biomed, Biochemia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
©Mikołaj Gołuński
Opracowaniezagadnieńdotematu„amylaza”naza-
jęciazbiochemii
InżynieriaBiomedyczna,MSIB,AGH
semestr letni 2011/2012
Wszystko gdzie nie ma podanego źródła pochodzi z wikipedii. Z grubsza okazało się,
że wystarczy artykuł o amylazie i enzymach, żeby znaleźć wszystkie informacje (z
małymi wyjątkami). Wręcz odniosłem wrażenie, że końcówka została specjalnie
przygotowana pod wikipedię…
Spistreści
maksymalna reakcji (V
max
)tałaMichaelia-Menten, liczba obrotówenymu....................................... 4
niekompetycyjna) ................................................................................................................................ 5
9.1.
9.2.
9.3.
9.4.
Strona
1
z
5
Jedynie na wewntrzny użytek kierunku Inżynieria Biomedyczna, MSIB, AGH.
 ©Mikołaj Gołuński
1.
C
HARAKTERYSTYKA AMYLAZY

JEJ ROLA I DZIAŁANIE
mylaajetenymemnależącymdogrupyhydrola(enymówkataliującychhydroliwią-
ań)GłównymjejadaniemjetrokładkrobiorainnychpoliacharydówWytpujewlinie(amy-
laalinowapreprowadającawtpnetrawieniewglowodanów)oraz w soku trzustkowym (amyla-
za trzustkowa – rokładakrobilubglikogenwdwunatnicynamaltoluboligoacharydy)
Wpryrodiewytpujątryrodajeamylayα, βiγcegouwierątwykrytojedynieamy-
laαiγDiałanieamylaypoleganahydroliiewiąaniaα-(1-4)glikozydowego amylozy (wielocukier
– jedenekładnikówkrobikładającyiwuproceniumerówglukoypołąconycheobą
wiąaniemα-(1-4)glikoydowym)tworącmalto(dwucukierkładającyidwóchcątecekglu-
kozy).
mylaawytpujetakżewowocachwielurolinorawbożachpodcaichkiełkowaniaTo
dikiniejdojrałeowocemająłodkimak(podcaichdojrewaniarokładakrobi)
Wpremyleużywanajetmidyinnymidoprodukcjiłodu(główniewytwaranie piwa
i whisky).
2.
B
UDOWA ENZYMÓW

POJĘCIA
:
KOFAKTOR
,
APOENZYM
,
HOLOENZYM
,
MIEJSCE AK-
TYWNE
EnymyątowielkocąteckowekataliatoryIchaktywnoćależyodtrukturycwartor-
dowej(pretrennegoułożenia)Zwykleawierająregionktórybeporedniobiereudiałwkatali-
iereakcjiwanymiejcemaktywnymmiejcapryłąceniacątekumożliwiającychenymowidia-
łanie– koaktorówmiejcawiąaniadodatkowychmałychcątecektakichjakubtratyiprodukty
reakcji.
2.1.
Kofaktor
Zwiąekchemicny(niebiałko)potrebnyenymowidokataliyreakcjichemicnychRaem
z apoenymemtworąaktywnyenym(holoenym)
Koaktoramimogąbyćwiąkinieorganicne(npcynkżelaomied)lubwiąkiorganicne
(np. witaminy).
Koaktorydielimyteżewgldunaiłpołąceniamidykoaktoremaenymemnako-
enymy(łabowiąane)igrupyprotetycne(ilniewiąane)
2.2.
Apoenzym
Nieaktywnyenymwymagającypołąceniaikoaktoremabypryjąćwojąaktywnąor-
m(jakSlowpokepotykającyShellderażebyewoluowaćwSlowbro))
2.3.
Holoenzym
Enzym w swojej aktywnej, zdolnej do katalizy formie.
2.4.
Miejsce aktywne
Cćcąteckiktórajetbeporednioaangażowanawpreprowadeniereakcjichemicz-
nejWenymachtanowijeparaminokwaówbdącychbliko siebie w przestrzeni.
Strona
2
z
5
Jedynie na wewntrzny użytek kierunku Inżynieria Biomedyczna, MSIB, AGH.
      ©Mikołaj Gołuński
3.
I
ZOENZYMY I ICH ROLA W DIAGNOSTYCE KLINICZNEJ
(
NP
.
ZAWAŁU SERCA
)
Różneenymywytpującewobrbiejednegoorganimukataliującetamąreakcjale
różniąceinienacnietrukturąorawłaciwociami
Ioenymydiałają(achowo – ulegająekpreji)wróżnychtkankachorawróżnychtadiach
rozwojowych.
Ioenymywykorytujeiwdiagnotycemedycnejmidyinnymiprywcenymwykry-
waniuawałuercaSłużydotegoenymLDH(dihydrogenaamlecanowa)którywytpujeworga-
nimiewpiciuormach(dwiegłówniewercuretawmógunerkachwątrobieiminiach)We
wcenymokreieawałuminiaercowegonacniewrataaktywnoćioenymówLDH1iLDH2
(tychnajdującychiwercu)Podwyżonaaktywnoćtychdwóchioenymówwytpujetakże
przy hemolizie (nadmiernym rozpadzie krwinek czerwonych).
IoenymytoowanebyłyteżjakomarkerygenetycneDalejijetoujewtymcelujako
ybkieitaniemarkerydomniejwymagającychadań
4.
W
ŁAŚCIWOŚCI ENZYMÓW
4.1.
Siłakatalityczna
ymudoprypieaniareakcjiEnymymająbardodużąiłkatalitycnąpotraiącprypieyć
reakcjokilkardówwielkociNpanhydraawglanowaktórakatalizuje przeniesienie dwutlenku
wglatkanekdokrwiprypieatenproceo10
7
razy.
4.2.
Specyficzność
EnymywyklekataliujątylkowybranereakcjeużyciemkonkretnychubtratówTaką
właciwoćnaywaidużąpecyicnociąOdpowiadaaniąktałtcąteckienymudotoowa-
nygeometrycnieorapodwgldeminnychwłaciwoci(hydroobowoć/ilowoćelektrotatyka)
do danego substratu.
5.
Z
ASADA DZIAŁANIA
(
INACZEJ
:
DLACZEGO ENZYMY PRZYSPIESZAJĄ REAKCJE
?)
PianegłowyObniżająenergiaktywacjireakcjiMożełabowiąaćubtratyktórenaj-
dująciblikoiebieoranapowierchnienymułącąieobąmożepowodowaćmiankon-
ormacjiubtratówprowadącdoreakcjimożebyćnapewnojecemultuminnychdrógkatalio-
wania reakcji przez enzymy.
wikipediiItniejącteryproceyobniżeniaenergiiaktywacji

Tworenierodowikawktórymtanprejciowyjettabilny

LikwidacjaniekorytnegooddiaływaniaerodowikiemZamiattegomamykorytne
energetycnieoddiaływanie z centrum aktywnym.

Utworeniealternatywnegolakuprejcia

Utawienieubtratówraemwpoprawnejorientacji
Strona
3
z
5
Jedynie na wewntrzny użytek kierunku Inżynieria Biomedyczna, MSIB, AGH.
     ©Mikołaj Gołuński
6.
K
LASYFIKACJA ENZYMÓW
(
ZE WZGLĘDU NA CO JE DZIELIMY
?
J
AKIE GRUPY WYRÓŻ-
NIAMY
?)
6.1.
Ilośćpeptydówskładającychsięnaenzym:

Jeden peptyd – enzym

Wielepeptydów– enzym multimetryczny
o
Jednakowe peptydy – homomer
o
Różnepeptydy– heteromer
6.2.
Aktywność

Niekatywny – apoenym(aktywujeipopryłąceniukoaktora)

Aktywny – holoenzym
6.3.
Mechanizm reakcji katalizowanych

Oksydoreduktazy – reakcja utleniania-redukcji

Transferazy – przenoszenie grup funkcyjnych

Hydrolazy – hydroliawiąań

Liazy – rocinaniewiąańnainnejdrodeniżhydroliaalboredukcja

Izomerazy – zmiana izomeracyjna

Ligazy – łąceniecątecekwiąaniamikowalencyjnymi
7.
P
OJĘCIA CHARAKTERYSTYCZNE DLA MODELU
M
ICHAELISA
-M
ENTEN

SZYBKOŚĆ
POCZĄTKOWA
(V
0
),
SZYBKOŚĆ MAKSYMALNA REAKCJI
(V
MAX
),
STAŁA
M
ICHAELISA
-
M
ENTEN
,
LICZBA OBROTÓW ENZYMU
GłówneałożeniemodeluMichaelia-Menten to dwuetapowy przebieg reakcji. Najpierw
ubtratywiążąiodwracalnieenymemtworąckomplekenym-substrat (ES, czasem nazywany
komplekemMichaelia)anatpniealboropadpowrotemnaenymiubtratalboajciereak-
cjimidyubtratamiiuwolnienieproduktuZakładaiteżżeproduktniemożeprektałcići
powrotemdoubtratów
Sybkoćkataliywyrażaiworem
gdzie V
0
toybkoćpocątkowaV
max
toybkoćmakymalnaStotżenieubtratuaK
m
totała
Michaelisa-Menten.
7.1.
Szybkość początkowa (V
0
)
Sybkoćachodeniareakcjiprypocątkowymtżeniuubtratów
7.2.
Szybkość maksymalna reakcji (V
max
)
NajwikaybkoćjakąenymmożekataliowaćreakcjJelidalejbdiemywikać
tżenieproduktówtoybkoćreakcjibdietała
Strona
4
z
5
Jedynie na wewntrzny użytek kierunku Inżynieria Biomedyczna, MSIB, AGH.
       ©Mikołaj Gołuński
7.3.
Stała Michaelisa-Menten
Stżenieubtratupryktórymybkoćreakcjioiągapołowwojejmaksymalnej wartoci
7.4.
liczba obrotów enzymu
Iloćcątecekubtratuktóremogąotaćprektałconepreenymwciągujedneje-
kundy.
8.
E
NZYMY ALLOSTERYCZNE
Enzymy, któremieniająwojąkonformacjpodwpływemwiąaniaienzymu z efektorem
allosterycznym(wiązkiempowodującymmiankonormacjienzymu – małomalaneajakijetkoń
każdywidi)
9.
R
ODZAJE I ZASADA DZIAŁANIA INHIBITORÓW
(
ODWRACALNE
,
NIEODWRACALNE
,
INHIBICJA KOMPETYCYJNA
,
NIEKOMPETYCYJNA
)
Inhibicja polega na hamowaniu reakcjikataliypreróżnegorodajuinhibitory.
9.1.
Odwracalna
Pojakimcaieodwiąaniai
inhibitorodpadaodenymuprywracając
muaktywnoć
9.2.
Nieodwracalna
Natpuje reakcja enzymem
z wytworeniem wiąań kowalencyjnych
Trwaleuniecynniacąteckenymu
9.3.
Kompetycyjna
Inhibitoriubtratwpóławodni-
cąomiejceaktywnewenymieGdy
z enymemwiążeiinhibitorniedopuz-
cadomiejcaaktywnegoubtratuawic
uniemożliwiakatalireakcji
9.4.
Niekompetycyjna
Inhibitor wiąże i enymem
w innym miejcu niż centrum aktywne
powodując uniecynnienie enzymu. Nie
konkurujeomiejceubtratemawic
stżenieubtratuniemawpływunadzia-
łanie tego inhibitora.
Strona
5
z
5
Jedynie na wewntrzny użytek kierunku Inżynieria Biomedyczna, MSIB, AGH.
         [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • dodatni.htw.pl