,
ALZACKA TARTA JABŁKOWAALZACKA TARTA JABŁKOWA, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Ciasto1 1/4 szklanki m�ki tortowej (115g)1 szklanka cukru pudru (95g)1/4 �y�eczki soli1/2 szklanki i 2 �y�ki mas�a3 ��tkaFarsz1/3 szklanki kwaskowej �mietany o zawarto�ci co najmniej 30 % t�uszczu3 �y�ki cukru.szczypta �wie�o startej ga�ki muszkato�owejobrane jab�ka pozbawione gniazd nasiennychnieco soku z cytrynynieco brandyroztopione mas�od�em morelowyPrzygotowanie:Przesia� m�k� z cukrem pudrem. Doda� sch�odzone, pokrojone wkostk� mas�o. Posieka� w robocie kuchennym. Dola� ��tka, wyrobi�.Gotowe ciasto sch�adza� w lod�wce przez co najmniej godzin�.Opr�szy� m�k� stolnic� i foremk�. Rozwa�kowa� ciasto. Prze�o�y�do foremki, wa�kiem wyr�wna� kraw�d�. W�o�y� na kwadrans do lod�wki,�eby ponownie si� sch�odzi�o. Rozgrza� piekarnik do 175 stopni.Piec tart� 15 -18 minut, a� brzeg stanie si� z�ocisto-br�zowy, a�rodek b�dzie suchy. Wystudzi�. Przygotowa� farsz. Do �mietany dosypa�cukier i �wie�o start� ga�k� muszkato�ow�, wymiesza�, prze�o�y� nasp�d z ciasta. Rozsmarowa�. Jab�ka obra� ze sk�rki i usun�� gniazdanasienne. Zetrze� je na cienkie plasterki. Wrzuci� do miski, dola�nieco soku z cytryny i brandy. Wymiesza�. Na masie ze �mietany uk�ada�plasterek jab�ek dooko�a, jeden na drugim. Na�o�y� drug� warstw�,zachodz�c� na pierwsz�. P�dzelkiem posmarowa� roztopionym mas�em ipiec przez 25- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. D�emmorelowy podgrza� w kuchence mikrofalowej i posmarowa� nim gotow�tart�. [ Pobierz całość w formacie PDF ] |
Podobne
|