,
ALKOHOLE - ZBIÓR RECEPTÓR [108 ...ALKOHOLE - ZBIÓR RECEPTÓR [108 stron], Przepisy - ALKOHOLE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ALKOHOLE ZBIÓR RECEPTÓR Chudy®2008 1 CYDR GROG TRADYCYJNY GRZANE PIWO JAŁOWCÓWKA JARZĘBIAK KONIAKÓWKA KONIAK PODLASKI KONIAK POLSKI KREM Z WINA KRUPNIK KRUPNIK KURPIOWSKI KRUSZON KRUSZON POZIOMKOWY LUB TRUSKAWKOWY LIKIER JAGODOWO MIODOWY LIKIER JAJECZNY AJERKONIAK LIKIER POZIOMKOWY LIKIER ŚLIWKOWO MIODOWY LIKIER WIŚNIOWO MIODOWY LIKIER Z CZARNYCH PORZECZEK SPOSÓB WARZENIA MIODU PITNEGO MIÓD PITNY MIÓD AGRESTNIAK MIÓD BERBERYSIAK MIÓD BOROWIAK MIÓD CZERNICZAK MIÓD MALINIAK MIÓD PITNY CZWÓRNIAK NALEWKA AGRESTOWA NALEWKA JARZĘBINOWA NALEWKA WIŚNIOWA NALEWKA Z CZARNYCH PORZECZEK NALEWKA Z JEśYN NALEWKA Z TARNINY NASTOJE DO LIKIERÓW I NALEWEK NASTÓJ POZIOMKOWY, MALINOWY, PORZECZKOWY PIOŁUNÓWKA PIWO JAŁOWCOWE PIWO MIODOWE PIWO SŁODOWE RATAFIA OWOCOWA RATAFIA WIŚNIOWA WINO AGRESTOWE WINO AGRESTOWE MIESZANE WINO Z AGRESTU I GRUSZEK WINO Z AGRESTU I JABŁEK WINO Z AGRESTU I PORZECZEK WINO AKACJOWE WINO ARBUZOWE WINO Z ARONII WINO BANANOWE WINO Z BERBERYSU WINO BŁAWATKOWE WINO Z BORÓWEK BRUSZNIC WINO Z BORÓWEK (CZARNYCH JAGÓD) WINO BORÓWKOWE WINO BRZOSKWINIOWE WINO Z BURAKÓW WINO CEBULOWO ZIEMNIACZANE WINO Z CZARNEGO BZU WINO Z KWIATÓW CZARNEGO BZU WINO Z CZEREŚNI WINO Z CZEREŚNI I PORZECZEK STOŁOWE WINO Z CZEREŚNI I WIŚNII WINO CZEREŚNIOWE WINO DAKTYLOWE WINO Z DERENIA WINO Z DYNI WINO Z DZIKIEJ RÓśY WINO Z RÓśY WINO Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓśY WINO Z KWIATÓW RÓśY WINO FIGOWE WINO GŁGOWE WINO Z GŁOGU WINO Z KWIATÓW GŁOGU WINO Z GOŹDZIKÓW 2 WINO Z GRUSZEK WINO Z GRUSZEK I śURAWIN WINO GRUSZKOWE GRUSZNIAK WINO HERBACIANE JABŁECZNIK WINO Z JABŁEK WINO JABŁKOWE MOCNE WINO JABŁKOWE LEKKIE WINO JABŁKOWOAGRESTOWE WINO Z JABŁEK WINO Z JABŁEK I AGRESTU WINO Z JABŁEK I JARZĘBINY WINO Z JABŁEK I PORZECZEK WINO Z JABŁEK, PORZECZEK I TAREK WINO Z JABŁEK I TAREK WINO Z JABŁEK I RODZYNKÓW WINO Z JABŁEK SŁODKICH WINO Z JABŁEK SUSZONYCH WINO Z JARZĘBINY WINO Z JASNOTY BIAŁEJ WINO Z JEśYN WINO Z JEśYN MIESZANE WINO Z JĘCZMIENIA WINO JĘCZMIENNO – DAKTYLOWE WINO JĘCZMIENNO – RODZYNKOWO – FIGOWE WINO KAWOWE WINO Z KIWI WINO Z KONICZYNY WINO Z KUKURYDZY WINO Z KWIATÓW LIPY WINO Z MALIN WINO Z MARCHWI WINO Z MANGO WINO MIODOWE WINO Z MLECZA (Mniszek Lekarski) WINO Z MORELI WINO Z MORWY WINO Z NAGIETKA WINO Z OCHYŃ (BORÓWEK BAGIENNYCH) WINO Z PORZECZEK WINO Z PORZECZEK WINO Z PORZECZEK BIAŁYCH LUB CZERWONYCH WINO Z PORZECZEK CZARNYCH WINO Z PORZECZEK CZERWONYCH WINO PORZECZKOWE MIESZANE WINO Z PIERWIOSNKÓW WINO Z PIGW WINO Z POMIDORÓW WINO Z POZIOMEK WINO Z PSZENICY WINO PSZENICZNO – RODZYNKOWE WINO Z RABARBARU WINO Z RAJSKICH JABŁEK WINO Z RODZYNKÓW WINO Z RODZYNKÓW STOŁOWE WINO RODZYNKOWE MOCNE WINO Z RYśU WINO ZIOŁOWE Z RYśEM WINO Z RZEPIKU WINO Z RZEPY WINO ZE SŁODU WINO Z SORGA WINO ZE ŚLIWEK WINO ZE ŚLIWEK SUSZONYCH WINO Z TARNINY WINO Z TRUSKAWEK WINO Z WIŚNI WINO WIŚNIOWE WIELOOWOCOWE WINO Z WINOGRON WINO Z WINOGRON GRONOWE WINO Z ZIEMNIAKÓW WINO Z śURAWINY WINO Z śYTA WINO śYTNIE 3 CYDR 4kg suszonych jabłek 2½ wiadra wody 1½ szklanki araku 1kg cukru 3 szklanki droŜdŜy winiarskich do białego wina Jabłka pokrajać drobno, włoŜyć do dębowej beczki, zalać je 2½ wiadrami gorącej wody i pozostawić na trzy doby. Następnie wlać płyn do bardzo duŜego garnka i gotować 1 godzinę. Wlać do beczki po winie i dodać 1½ raku. Do jabłek znowu wlać wiadro gorącej wody, zostawić na trzy doby, potem znów gotować przez 1 godzinę i zlać do tej samej baryłki. Rozpuścić w niewielkiej ilości wody 1kg cukru, gotować aŜ poczerwienieje, wlać do cydru, dodać trzy szklanki droŜdŜy winiarskich, zabić baryłkę i postawić w bardzo zimnym miejscu na sześć tygodni. GROG TRADYCYJNY 50ml winiaku sok z cytryny 3 łyŜeczki cukru 1 goździk szczypta cynamonu 150ml wody Cukier rozpuścić w wodzie, wcisnąć sok z cytryny, dodać przyprawy. Podgrzać do wrzenia, dodać alkohol. Podawać bardzo gorący. GRZANE PIWO 1l jasnego piwa cynamon 3 Ŝółtka 2 łyŜki cukru goździki Piwo wlać do rondelka, dodać kawałek cynamonu, zagotować i od razu zdjąć z ognia. Oddzielnie ukręcić dwa Ŝółtka z cukrem i powoli zalać gorącym piwem. Ubić płyn trzepaczką, aŜ piwo mocno się spieni. Podawać na gorąco. 4 JAŁOWCÓWKA 20 30 suszonych owoców jałowca 1l wódki czystej 1 łyŜeczka cukru Owoce jałowca zalać wódka, butelkę dobrze zakorkować, macerować je przez około 4 tygodnie (potrząsać butelką od czasu do czasu). Po upływie tego czasu wódkę zlać znad owoców do drugiej butelki, (najlepiej przez lejek z wata) osłodzić, wymieszać. Po paru dniach jałowcówka nadaje się do spoŜycia. JARZĘBIAK 20g suszonych jagód jarzębiny 1 śliwka suszona 5 rodzynek 3 4 suszone owoce głogu lub tarniny 1l wódki Owoce rozdrobnić i wrzucić do butelki, zalać wódką, dobrze zakorkować. Macerować przez 3 4 tygodnie, (potrząsać od czasu do czasu),po czym przecedzić przez lejek z watą i zlać do butelki. KONIAKÓWKA garść świeŜego, zmielonego kminku ½l spirytusu 200g cukru Kminek włoŜyć do duŜego słoja i zalać spirytusem. Nazajutrz dodać ostudzony syrop zrobiony z 200g cukru przegotowanego w 250ml wody, zamknąć szczelnie i macerować w temperaturze pokojowej przez tydzień. Przecedzić przez gęste sito i watę do butelek, by tydzień dojrzewało. Tak sporządzoną i sklarowaną wódkę moŜna doprawić na likier. Do 1l kminkówki dodajemy ½l syropu o zawartości 600g cukru i ½l spirytusu 95% oraz 1 kroplę olejku anyŜowego, 1 kroplę olejku cytrynowego, szczyptę kwasku cytrynowego. Likier powinien dojrzewać przez miesiąc. 5 [ Pobierz całość w formacie PDF ] |
Podobne
|