, ALKOHOLE, Materiały studia 

ALKOHOLE

ALKOHOLE, Materiały studia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Lupuli flos -szyszkachmielu czyli cow chmielu najważniejszeChmielChmiel to wieloletnie dwupienna roślina należącado grupy pokrzywowatych i rodzinykonopiowatych. W piwowarstwiewykorzystywane są wyłącznie owocostanyżeńskie; zawierają one gorzkie żywice ieteryczne olejki, które wnoszą do piwa składnikigoryczkowe i aromatyczne.W piwowarstwie surowiec ten określa sięnastępująco:chmiel to wysuszone owocostanyżeńskie (szyszki) oraz otrzymywane z nichprodukty, które zawierają wyłącznie składnikichmielu.Zbiór, suszenie i konserwowaniechmieluZbiór chmielu może odbywać się po osiągnięciudojrzałości technicznej. Na ogół występuję podkoniec sierpnia. Czas zbioru nie powinien trwaćdłużej niż 14 dni. Zbiór chmielu polega naoddzieleniu pnączy chmielowych od drutównośnych, a następnie oderwaniu szyszek odrośliny.Zerwane szyszki chmielowe zawierają około7%-80% wody. W takiej postaci chmiel nie nadajesię do składowania, dlatego po zbiorach musząbyć natychmiast poddawane suszeniu.Zbiór, suszenie i konserwowaniechmieluSuszenie chmielu odbywa się w suszarniachtaśmowych. Chmiel suszy się do zawartości wodyod 8%-12%, w temperaturze nie przekraczającej50 st C, z odpowiednio dobraną prędkościąprzepływu powietrza.Następnie chmiel lekko sprasowanypakowany jest w worki chmielarskie (wańtuchy).Chmiel w takiej postaci nie może być przezdłuższy czas przechowywany, ponieważ traciswoje wartości technologiczne. Dlatego musi byćmożliwie szybko poddany zabiegom utrwalającym.Zbiór, suszenie i konserwowaniechmieluWysuszony chmiel prasuje się za pomocą prashydraulicznych w worki chmielowe. Dziękisprasowaniu ograniczony zostaje dostęp tlenuoraz nawilgocenie chmielu. [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • dodatni.htw.pl