,
ALKOHOLE Z KUCHNI POLSKIEJALKOHOLE Z KUCHNI POLSKIEJ, KUCHNIA PLUS, WINA I WÓDKI I NAPOJE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ALKOHOLE Z KUCHNII POLSKIEJ CHUDY® 2008 1 CYDR…………………………………………………………………………………………….………...…………........................3 GROG TRADYCYJNY…………………………………………………………..…………………….…………….........................3 GRZANE PIWO………………………………………….…...……………………………………………………………………....3 JAŁOWCÓWKA……….………………………………..…………………………………………………………………………....3 JARZĘBIAK …...….………………………………………………………………………………………………………………….4 KONIAKÓWKA …………………………………….………………….…………………………………………………………...4 KONIAK PODLASKI ……………………………………….……………………………………………………………...………..4 KONIAK POLSKI ……………………………………………….…………………………………………………………………..4 KREM Z WINA …………………………………………...…………………………………………………………………………5 KRUPNIK ……………………………………………………………………………………………………………………….……5 KRUPNIK KURPIOWSKI …………………………………………………………………………………………………………..5 KRUSZON ………………………………………………………………………………………………………………………….. 6 KRUSZON POZIOMKOWY LUB TRUSKAWKOWY ………………………...…….……………………………………………6 LIKIER JAGODOWO – MIODOWY ………....................................……………………………………………………………… 6 LIKIER JAJECZNY – AJERKONIAK ……....................................…………………………………………………………….. 6 LIKIER POZIOMKOWY ……………………....................................………………………………………………………… …7 LIKIER ŚLIWKOWO – MIODOWY ……………...................................…………………………………………………………. 7 LIKIER WIŚNIOWO – MIODOWY ……………...................................…………………………………………………...………7 LIKIER Z CZARNYCH PORZECZEK ………....................................………………………………………………….................7 SPOSÓB WARZENIA MIODU PITNEGO ……...................................…………………………………………………………....8 MIÓD MALINIAK ……………………………....................................……………………………………………………………..8 MIÓD PITNY – CZWÓRNIAK ……………………....................................……………………………………………………….8 NALEWKA AGRESTOWA ……………….....................................………………………………………………………………..9 NALEWKA JARZĘBINOWA ……….....................................……………………………………………………………………...9 NALEWKA WIŚNIOWA …………………….....................................……………………………………………………………..9 NALEWKA WIŚNIOWA ΙΙ ………………….....................................……………………………………………………………...9 NALEWKA WIŚNIOWA IIΙ ……………….....................................………………………………………………………………10 NALEWKA Z CZARNYCH PORZECZEK ……….....................................………………………………………………………10 NALEWKA Z JEśYN ……………………………….....................................……………………………………………………..10 NALEWKA Z TARNINY ………………………….....................................……………………………………………………….11 NASTOJE DO LIKIERÓW I NALEWEK …………………………....................................……………………………………...11 NASTÓJ ORZECHOWY………………………………………………....................................…………………………………....11 NASTÓJ POZIOMKOWY, MALINOWY, PORZECZKOWY ……....................................……………………………………....11 PIOŁUNÓWKA ……………………....................................……………………………………………………………………….12 PIWO JAŁOWCOWE ……………....................................…………………………………………………………………………12 PIWO MIODOWE ………………....................................……………………………………………………………………….....12 PIWO SŁODOWE ………………….....................................…………………………………………………………………….....13 RATAFIA OWOCOWA …………....................................…………………………………………………………………………13 RATAFIA WIŚNIOWA ………….....................................…………………………………………………………………………13 WINO AGRESTOWE ……………….....................................……………………………………………………………………..14 WINO GŁGOWE ……………….....................................…………………………………………………………………………..14 WINO Z RÓśY ……………….....................................…………………………………………………………………………….15 WINO Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓśY …….....................................……………………………………………………………….15 WINO Z JABŁEK …………………….....................................…………………………………………………………………….15 WINO JABŁKOWE MOCNE I …….....................................……………………………………………………………………....16 WINO JABŁKOWE MOCNE ΙΙ …......................................………………………………………………………………………..16 WINO JABŁKOWE LEKKIE ……….....................................………………………………………………………………….....17 WINO JABŁKOWOAGRESTOWE ….....................................……………………………………………...................................17 WINO MIODOWE I …………………….....................................………………………………………………………………....18 WINO MIODOWE II ………………….....................................……………………………………………………………………18 WINO PORZECZKOWE ……………......................................…………………………………………………………………….19 WINO Z CZERWONYCH PORZECZEK .....................................…………………………………………………………………19 WINO RODZYNKOWE MOCNE …….....................................…………………………………………………………………...20 WINO Z POZIOMEK …………….....................................………………………………………………………………………...20 WINO Z MALIN ……………………......................................……………………………………………………………………..20 WINO Z PSZENICY ……………………….....................................……………………………………………………………….21 WINO Z ZIEMNIAKÓW ………………….....................................………………………………………………………………..21 WINO ZIOŁOWE Z RYśEM………………….....................................………………………………………………………...….22 WINO śYTNIE ………………………………....................................……………………………………………………………..22 2 CYDR 4 kg suszonych jabłek 2 ½ wiadra wody 1 ½ szklanki araku 1 kg cukru 3 szklanki droŜdŜy winiarskich do białego wina Jabłka pokrajać drobno, włoŜyć do dębowej beczki, zalać je 2 ½ wiadrami gorącej wody i pozostawić na trzy doby. Następnie wlać płyn do bardzo duŜego garnka i gotować 1 godzinę. Wlać do beczki po winie i dodać 1 ½ araku. Do jabłek znowu wlać wiadro gorącej wody, zostawić na trzy doby, potem znów gotować przez 1 godzinę i zlać do tej samej baryłki. Rozpuścić w niewielkiej ilości wody 1 kg cukru, gotować aŜ poczerwienieje, wlać do cydru, dodać trzy szklanki droŜdŜy winiarskich, zabić baryłkę i postawić w bardzo zimnym miejscu na sześć tygodni. GROG TRADYCYJNY 50 ml winiaku sok z cytryny 3 łyŜeczki cukru 1 goździk szczypta cynamonu 150 ml wody Cukier rozpuścić w wodzie, wcisnąć sok z cytryny, dodać przyprawy. Podgrzać do wrzenia, dodać alkohol. Podawać bardzo gorący. GRZANE PIWO 1 l jasnego piwa cynamon 3 Ŝółtka 2 łyŜki cukru goździki Piwo wlać do rondelka, dodać kawałek cynamonu, zagotować i od razu zdjąć z ognia. Oddzielnie ukręcić dwa Ŝółtka z cukrem i powoli zalać gorącym piwem. Ubić płyn trzepaczką, aŜ piwo mocno się spieni. Podawać na gorąco. JAŁOWCÓWKA 20 30 suszonych owoców jałowca 1 l wódki czystej 1 łyŜeczka cukru Owoce jałowca zalać wódka, butelkę dobrze zakorkować, macerować je przez około 4 tygodnie ( potrząsać butelką od czasu do czasu ). Po upływie tego czasu wódkę zlać znad owoców do drugiej butelki, ( najlepiej przez lejek z wata ) osłodzić, wymieszać. Po paru dniach jałowcówka nadaje się do spoŜycia. 3 JARZĘBIAK 20g suszonych jagód jarzębiny 1 śliwka suszona 5 rodzynek 3 4 suszone owoce głogu lub tarniny 1 l wódki Owoce rozdrobnić i wrzucić do butelki, zalać wódką, dobrze zakorkować. Macerować przez 3 4 tygodnie, (potrząsać od czasu do czasu),po czym przecedzić przez lejek z watą i zlać do butelki. KONIAKÓWKA garść świeŜego, zmielonego kminku ½ l spirytusu 200g cukru Kminek włoŜyć do duŜego słoja i zalać spirytusem. Nazajutrz dodać ostudzony syrop zrobiony z 200g cukru przegotowanego w 250ml wody, zamknąć szczelnie i macerować w temperaturze pokojowej przez tydzień. Przecedzić przez gęste sito i watę do butelek, by tydzień dojrzewało. Tak sporządzoną i sklarowaną wódkę moŜna doprawić na likier. Do 1 l kminkówki dodajemy ½ l syropu o zawartości 600g cukru i ½ l spirytusu 95% oraz 1 kroplę olejku anyŜowego, 1 kroplę olejku cytrynowego, szczyptę kwasku cytrynowego. Likier powinien dojrzewać przez miesiąc. KONIAK PODLASKI ½ l spirytusu ½ l wódki czystej 3 śliwki suszone 2 goździki kawałek laski wanilii 1 łyŜka rodzynków 2 duŜe ziarenka ziela angielskiego 1 mały listek laurowy 1 szklanka cukru Przyprawy wsypać do słoja, zalać wódką, następnego dnia wlać spirytus, wymieszać, zamknąć szczelnie, odstawić na tydzień. Po upływie tego czasu zrobić ze szklanki cukru karmel i rozprowadzić go taką ilością wody, by powstało ½ l brązowego płynu, do którego po ostudzeniu wlać zaprawę przecedzoną przez watę. Otrzymamy trzy butelki ½ l butelki trunku, który powinien dojrzewać kilka dni. KONIAK POLSKI ½ l wina gronowego ½ l miodu pszczelego 1l spirytusu Wino zmieszać z miodem i przegotować. Po wystudzeniu wlać tyle samo spirytusu, ile było miodu i wina łącznie. MoŜna dodać dla lepszego smaku i zapachu skórkę z pomarańczy lub cytryny. Napój wlać do butelek, zakorkować. Po trzech dniach koniak nadaje się do spoŜycia. 4 KREM Z WINA 2 szklanki białego wytrawnego wina (moŜe być domowe) 6 Ŝółtek 200g cukru 23 łyŜki koniaku 4 łyŜki Ŝelatyny śelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, pozostawić aŜ napęcznieje, następnie podgrzewać w rondelku na wolnym ogniu, gdy się zagotuje odstawić. śółtka utrzeć z cukrem do białości. Wino zagrzać. Gorące wino wlewać stopniowo do ubitych Ŝółtek, ciągle ubijając trzepaczką. Naczynie z Ŝółtkami wstawić do garnka z wrząca wodą, ubijać w trakcie podgrzewania. Masa powinna w czasie ubijania powinna zgęstnieć i stać się puszysta. Wówczas dodać Ŝelatynę i koniak. Zdjąć z ognia. Ubijając w dalszym ciągu w naczyniu wstawionym do zimnej wody. Ubitą masę przełoŜyć do zwilŜonej woda formy, postawić w chłodnym miejscu, wyłoŜyć na półmisek. KRUPNIK 1 szklanka miodu pitnego korzennego 1 szklanka wody 1 szklanka spirytusu 1 opakowanie cukru waniliowego 23 goździki szczypta cynamonu zczypta imbiru Miód z wodą, goździkami, cukrem waniliowym, cynamonem i imbirem mocno podgrzać, uwaŜając jednak, by nie zagotować. Po lekkim ostudzeniu dodać spirytus i znów bardzo ostroŜnie podgrzać pod przykryciem. Podawać gorący, nalewając krupnik do glinianych czarek, które lepiej od szkła trzymają ciepło. KRUPNIK KURPIOWSKI 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 1 szklanka wody ½ l spirytusu pół laski wanilii ćwierć gałki muszkatołowej 34 goździki 10g cynamonu (kora nie mielona) kawałek skórki cytryny lub pomarańczy Korzenie wrzucić do gorącej wody i gotować przez parę minut. Cukier zrumienić na karmel, dodać miód i prędko wymieszać. Do ciepłego płynu wlać spirytus. Wlać do butelek i zakorkować, po trzech dniach moŜna pić. 5 [ Pobierz całość w formacie PDF ] |
Podobne
|